onsdag 18 januari 2012

Doughnuts à la vanille....always make you smile!!

Doughnuts à la vanille....always make you smile!!
Warm doughnuts eaten with your fingers are the best kind!!
När jag läser den här blir jag riktigt sugen för att äta doughnuts. Mina flickor är alltid frågar mig efter duoghnuts eftersom de älskar att äta de. Jag tycker att de bli jätte gott när man göra själv hemma och när man höra barnen säga att mammas doughnuts är godaste i hela värden hihi.
Jag prova göra doughnuts i många olika recept och nu hittar jag min nya favorit recept som jag vill gärna att mina kära läsare prova göra hemma eftersom de är väldigt gott mjuka och fantastiska smak (jag smaka och testa dem själv direkt efter jag fritera).Jag gjorde båda med socker och glasyr och mina barn gillar mina doughnuts väldigt mycket. Jag tror att jag är lyckats med det här receptet.
Man blir alltid roligt när man tittar barnen äta och skratta och nöjda med hembakad kaka. Även om mina doughnuts inte är perfekt som de säljer i mat butik men jag känna mig lyckliga när mina barn äta upp allt mina kakor som jag göra med mitt hjärta till de och jag tror att alla mamma tänker samma sak som jag.
Jag har ett bra tips från Leila för att göra en perfekt doughnuts!!
När man friterar är det viktigt att använda en djup tjockbottnad kastrull så att inte olja kan stänka upp eller koka över.

För att se om olja är tillräckligt varm kan man göra ett test genom att lägga ner en brödbit i oljan. Blir brödbiten gyllene efter cirka 1 minut är oljan lagom temperatur. Det får inte bli för het, då bränns munkarna.
Om oljan skulle ta eld, kväv elden med ett lock. Häll aldrig vatten i varm olja, då flyter den brinnande oljan ovanpå vattnet. Vattnet expanderar när det kokar och kastar brinnande olja upp i taket.
Använd en hålslev när du ska lägga ner, vända eller ta upp munkarna i oljan. Fritera munkarna riktigt gyllene, annars är det lätt att de blir för degiga.

Doughnuts à la vanille

Original recept från här

ca 10 stycken

100g vetemjöl
250g mjölk, vid rumstemperatur
1 tsk jäst

180g vetemjöl (+ 50-60g mer)
40g strösocker
en nypa salt
3 äggulor
frön från en vaniljstång

70g smör, vid rumstemperatur

olja till fritering
strösocker till garnering

- Blanda 100 gram mjöl i en skål tillsammans med mjölk och jäst, Täck löst med en handduk och låt jäsa 30 minuter.
- Blanda i alla övriga ingredienser utom smöret. Degen kommer att bli mycket kladdiga men det går mycket bra att har lite mer mjöl ca 50-60 g.
- Rör ner lite smör i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Placera degen i en burk och täck med plastfolie, låt de sedan i kylskåp över natten, upp till två dagar.
- När du är redo, värm lite olja till 170° C.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla försiktigt ut den till en ca 2 cm tjock platta.
- Ta ut rundlar och gör sedan ett hål i mitten på varje rundel.
- Låt dem jäsa till dubbel storlek och värma sedan oljan till ca 170 grader i en djup tjockbottnad kastrull.
- Fritera de till en gyllenbruna ca 2 minut på varje sida och låt de rinna av på hushållpapper.
- Garnering med strösocker eller med färgglad glasyr.
Njut....

Sana made by love...

14 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Så fina doughnuts du bakat! Och jag förstår mycket väl att dina barn gillar dina bakverk!

Tulipan´s bakverk sa...

Men SANA... du har ju fått dom perfekt fina :)
Jag har aldrig fått så fina när jag gjort dem själva... du är en pärla på det där ;)
dessutom ser dom så snuskigt goda ut att jag gärna hade tagit en bit själv ;)

Är år och dagar sedan jag gjorde egna munkar... man kanske borde ta tag i det snart :)

Ha en fin och trevlig dag gumman!


Kram Stina

Smulansbakblogg sa...

Åh vad fina och dem ser jättegoda.
Har gjort donugnts 2 ggr men nästa gång ska ja testa ditt recept

Lena-Tårtan sa...

WOW, va fina!

Sofia sa...

Åhhh vad vackra o vilken sötis som fick äran att smaka : ) kram Sofia

Carina - Bakkonst sa...

Jättefina doughnuts! Skulle allt bra gärna vilja sätta tänderna i en sån. :o)

Hanna - Bakfnatt sa...

Åh, så gott! Väldigt fina blev de också =)

Amy's piece of cake sa...

Så grymt snygga du gjort! Kan förstå att barn tycker det är mumsigt :)

esters hörna sa...

åh jag som nyss tänkte på att jag borde prova göra egna doughnuts! De ser såå goda ut så jag kommer nog att prova ditt recept nån dag! kram från ester

Annie sa...

Gud så gott! Sånt där kan man inte visa en gravid kvinna! Nu får jag testa detta redan imorgon!

Mårtenssons kök sa...

Vilka härliga färger, underbart rött! Förstår att dina fina barn äter dom med glädje.

Lo sa...

Hej! Hittade nyligen hit. Vilka fina munkar du gjort! I vår familj bakas det munkar då och då och de blis sååå goda, men aldrig så fina som dina =)
Lo

cat sa...

ขนมน่าทานมากลยค่ะไม่ทราบว่ามีเมนูภาษาไทยไหมค่ะ

cat sa...

ขนมน่าทานมากลยค่ะไม่ทราบว่ามีเมนูภาษาไทยไหมค่ะ