söndag 17 juli 2011

Chocklad-panettone på vildjäst.

fantastisk gott surdeg panettone!

För ett tag sedan börja jag bakar bröd med surdeg. Jag tycker att det är riktigt roligt och spännande eftersom i mitt cultur vi bakar inte med surdeg.
Min thailändska kompis frågar mig om jag har panettone recept som använder vildjäst i deg. Jag har aldrig bakar panettone förut och jag vet inte hur se panettone ut haha. Jag har Jan Hedh recept bok som jag beställt från Internet, Jag börja läser och hitta ett recept som använde levain i receptet.
Jag prova bakar många gången med olika recept och jag blir kär i surdeg bröd. Nu vet jag varför alla älskar surdeg hehe.
Jag älskar levain bröd, jag tycker att de är väldigt gott och smaka inte surt heller. Jag gillar de stora sega hål i surdeg bröd, de är ju en naturkonst i bröd. Min panettone blir lång jäsning och använde många dagar att baka och sedan fick jag en fantastisk gott panettone för min fika. I boken Jan Hedh använde rå äppelpuré för att bygga levain men eftersom jag har viljäst på russin i mitt kylskåp så använde jag de istället för rå äppelpuré och de blir jätte gott i allafall.

Jan Hedh Chocolate panettone.
recept hämtar jag från panettone recept.

Levain
100 g rå äppelpuré
300 g fint siktat grahamsmjöl
140 g vatten, 30 grader

Första knådningen
260 g vatten
110 g levain
500 g vetemjöl special, eller allra helst gult italienskt vetemjöl
125 g strösocker
125 g osaltat smör

Andra knådningen
50 g svensk honung
50 g strösocker
50 g osaltat smör
5 g äkta vaniljsocker
240 g äggula (ca 12 st)
4 g salt. Helst fleur de sel
325 g hackad mörk choklad. 70 %, helst Valrhona Grand Cru Guanaja
100 g hackade syltade apelsinskal

1. Levain: Kör äpplen i en råsaftcentrifug till puré eller kör i matberedare och passera genom en sil tills du har 100 g. Blanda ner mjöl och vatten till en deg. Lägg den i en plastlåda med lock och låt stå i rumstemperatur tills den har tredubblats i volym, vilket brukar ta ca 16 timmar.

2. Första knådningen: Blanda vattnet med levain, mjöl och socker. Arbeta på lägsta hastighet 2 minuter. Tillsätt smöret och arbeta degen på högsta hastighet 5 minuter. Det ska bli en väldigt smidig och torr deg. Låt jäsa i idealiskt 28 grader eller i avstängd ugn ca 8 timmar, tills den tredubblats i volym.

3. Andra knådningen: Blanda alla ingredienser utom chokladen och apelsinskalen med den första degen till en smidig och mycket elastiskt deg, vilket tar ca 10 minuter. Man ska kunna dra ut en mycket tunn hinna av degen. Arbeta sedan in chokladen och apelsinskalen.

4. Olja in arbetsbordet med lite rapsolja och dela degen i 150 g stora bitar. Riv bullar av degen och täck över dem med en bakduk 30 minuter så att degen kan spänna av.

5. Rulla till bullar igen och ställ dem i panettone-formar eller stora muffinsformar. Låt jäsa ca 3 timmar i 28 grader eller i en avstängd ugn tills degen jäst upp till formens kant.

6. Sätt ugnen på 170 grader.

7. Baka 30-35 minuter, kontrollera med termometer att brödens innertemperatur är 98 grader. Låt svalna på galler, liggande på sidan så att de behåller sin volym.

*** jag använde levain som bygga med vildjäst på russin istället och här kan du hitta receptet.
enjoy!!
Sana made by love...

22 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Åh, vad gott det ser ut! Och jag älskar dina foton.

chanette sa...

så vackert.. slurp

hej
vi vill bara tipsa om att jag har 3 st bakrelaterade tävlingar nu och kanske vill du delta.
kommer komma nya varje vecka som e i samma tema

http://tartpalatset.blogg.se/2011/july/vinn-2skalar-2skedar.html

http://tartpalatset.blogg.se/2011/july/vinn-bestickset-med-atpinnar.html

http://tartpalatset.blogg.se/2011/july/vinn-maltidsmatt-har.html

sana sa...

Hej Erika...
tack så mycket ;) de är väldigt gott hehe.

Hej chanette...
det ska jag göra tack ;)

Sa sa...

น่าอร่อยจริงๆค่ะ เเต่กว่าจะได้กินนานเหมือนกันนะคะขนมปังพวกนี้ คนที่มีความอดทดน้อยอย่างษาคงอดเเน่เลย...อิอิ

ยังไงขอชิมกับพี่ยาไปก่อนก็เเล้วกันนะคะ ^^

Anonym sa...

Vilka härligt vackra bilder=) /Jonna

Sandra sa...

Det ser helt underbart ut! Jättefint dekorerat!

Anonym sa...

AVttnas i munnen gahhhhh så fina bilder : ) kram Sofia

Cupcakesfluffan sa...

Ser verkligen helt tokgott ut och vilka härliga bilder

sana sa...

หวัดดีจ้ะน้องษา....
จริงๆแล้วพี่ก็ไม่ได้คิดอยากจะทำหรอกนะเจ้าขนมปังซาวโดว์เนี่ย แต่พอได้ลองแล้วชักเริ่มติดใจ และเริ่มถอนตัวลำบากด้วย อิอิ คงต้องทำต่อไปเรื่อยๆแล้วอ่ะ เพราะหลงรักซาวโดว์ไปซะแล้ววววว

sana sa...

Hej Jonna...
tack så mycket ;)

Hej Sandra...
tack så mycket ;) vad snäll du är!!

Hej Sofia...
tack så mycket ;) vad glad jag blir hehe.

Hej Linda...
tack så mycket ;) jag lära att baka surdeg och viljäst från din blog och jag vill tacka till dig för att du dela med dig många fina recept!!

Tulipan´s bakverk sa...

Visst är det härligt med surdegsbröd :)

Såg väldigt luftigt och gott ut :)

Linda & Bengtssons Baksida sa...

Åh vad gott det ser ut! Jag älskar också surdegsbröd, så detta måste jag ju prova!

Kris Ngoei sa...

Totally intrigued by the texture of your panettone! It is so marvelous and inviting!!

It is clever to add those cute little flowers into panettone and come out with brilliant colorful photographs!

Sweet Passion sa...

åååh vad gott det ser ut,är också ny inom surdeg,visst är det helt underbart gott.Tar tid men det är så värt det.
och du fotar jämnt så fint.

Helena sa...

Åh vilka vackra muffins, och vad fint du har dekorerat dem! De ser fantastiskt goda ut! Kram!

Delikata Recept sa...

Så vackra bilder! Se jättegott ut :)

Mauros Matlåda sa...

vad gott det ser ut!!
mauro:)

Linda sa...

Du är så duktig!! Ser mumma ut!!

Lottzys matblogg sa...

Så vackra bakverk och foton! Vilken inspiration för en sån opysslig typ som mig :-)

Anna sa...

Så vackra bilder. Du tar jämt så vackra bilder, man blir så insoirerad av allt gott som du gör och skriver om. Håller på att baka med surdeg nu, ska verkligen prova ditt recept. Du har en liten award på våran sida att hämta.

/Anna

Jessica sa...

Hej! hittade precis ditt resept på Genoise Coffee Cake som såg underbart gott ut, men nu undrar jag vad SP är? svara gärna här eller maila mig persiika__@hotmail.com tack!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

HUR kommer det sig att jag aldrig varit på din sida förut? HUR? Jag älskar också att baka och har mycket att ta igen nu - måste ju läsa igenom alla dina tidigare recept och titta på alla fantastiska bilder! Tänker aldrig missa ett inlägg igen ;)

Ser otroligt gott ut <3