måndag 21 november 2011

Sweet November with my Mont Blank.

Mont Blank...my sweet in November.
Tea hos söta saker har temat VINTER i den här månaden så tänker jag att göra någonting som ser lite vintern ut. Ett bakverk som plösligt kommer i mitt bak lista är Mont Blanc. Mont Blanc är en fantastisk franska bakverk som gjort av kastanj nötter.
Jag älskar kastanje väldigt mycket och självklart jag gillar kaka som gjorde av kastanje också. Mont blank är min favorit bakelse som jag vill gärna baka när jag har kastanje pasta hemma. Jag har gjort Mont blanc en gång innan länge sent och jag tycker att det bli jobbiga när man inte har chestnut pure hemma men det kan man göra själv också om man vill.
Den här gången gjorde jag Mont Blank version chestnut cream cake. Det finns olika sätt att göra denna bakelse och för original version använde de maräng på bottnen. Jag använde inte maräng hehe eftersom jag gärna vill prova med genoise på min mont blac. Genoise är en vanligt sponge-tårtbottnen som inte använde bakpulver. Jag har aldrig gjort genoise förut då blir det spännande att prova någon nytt och resultat blir perfekt!!
Ett annat namn av den här bakelsen är Monburan (Mont balnc). Monburan är ett härligt mjukt lager av kakan med en mjuk kulle av kastanje kräm som spritsa över och toppad med de söta nötaktig kastanj pure’. Den är krämiga, söta och härliga smak med 3 olika texturer i varje tugga.

Mont Blanc.
Original recept från no recipes

Genoise (från Tartelette)
3 stora ägg
3 stora gääulor
3/4 C of socker
pinch of salt
1/2 C cake mjöl
1/4 C maizena

Blanda cakemjöl och maizena.
I en värmetålig skål/vispskål blanda ägg, äggulor, socker och ställ i vattenbad.
Vispa hela tiden med en handvisp till blandningen blir ca 100 F och ta genast bort från värmen.
Vispa blandningen med köksassistent ca 5 minuter till blandningen blir dubble i volym och får en ribbons stage (riktigt vitt och pösigt)
Sila ner mjölblandning i tre omgångar o och vänd försiktigt till en slätt smet.
Bred ut smeten jämnt och tunt på bakplåt (gärna 11*17 inch) och Grädda i ca 8-10 minuter.
Chestnut puree


15 oz. Kastanje pasta
1/2 C grädde
1/2 C socker
1 äggulor
½ tsk vaniljpulver

- Blanda äggulor med socker, vaniljpulver och grädde och koka sedan till de blir tjock konsistens och låt de svalna.
- Tillsätt kastanje pasta i äggblandningen och blanda till en slätt kräm.
Chestnut cream


3/4 C grädde
3 msk florsocker
1/3 C chestnut puree
- Vispa grädden till mjuk skum och tillsätt sedan florsocker.
- Dela chestnut puree i tre omgångar och vänd försiktigt ned i grädden.

Montage
Skära tårtbottnen i 2″ x 1.5″ rektangel, spritsa sedan Chestnut cream som en kulle och använde gräs tyll spritsa Chestnut puree över Chestnut cream. Pudra med lite florsocker och dekorera med kastanje nötter.
Bon apetit!!
Sana made by love...

14 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Ljuvlig vacker, spännande låter det med kastanjepurén!

Vardaxlyx sa...

Har inte vågat mig på denna godbit men din blev ju KANON fin!!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Du, det här var en riktigt spännande nyhet för mig, jag har aldrig hört talas om detta bakverk, eller sett det, vad jag kan komma ihåg. Det ser helt ljuvligt ut, och bilderna är såå vackra! Härlig tolkning av temat <3

sana sa...

Hej Anki...
tack så mycket ;) kastanje är jätte gott och man kan göra goda socker kaka också hehe.

Hej Vardaxlyx...
tack så mycket ;) att göra den här bakverk är inte så svårt men du behöver kastanjepure' bara som gör dig lyckat hehe

Hej Alexandra...
tack så mycket ;) vad glad jag blivit!! Om du vågar att baka den här kakan du komma att älskar denna godbitan direkt!!

Sa sa...

น่าทานมากค่ะ...ษายังไม่เคยทานเค้กชนิดนี้เลย (ประเทศนี้มีขายมั๊ยเนี่ยจะไปซื้อกินๆๆ)เเต่ดูจากหน้าตาเเล้วน่าอร่อยมั๊กๆ

sana sa...

ดีจ้ะน้องษา...
พี่คิดว่านะไม่น่าจะมีขายจ้ะ นอกจากจะต้องทำเองเท่านั้น ฮ่าๆ เป็นไงพอไหวมั้ยเนี่ย คริๆ

Anonym sa...

Åhhh vad fint och gott det ser ut : ) kram Sofia

Maria sa...

Spännande, har aldrig hört talas om denna kaka tidigare. Hoppas jag får för mig att testa den någon dag.

Tulipan´s bakverk sa...

Oj vad detta såg gott och spännande ut :)

Annelie sa...

Åh vad gott det såg ut! Spännande med lite nyheter.

Anonym sa...

Hej!
Din blogg är väldigt fin, en fråga:heter du verkligen Sana ? eller är det ett vanligt namn i Tailand? tacksam för svaret ! KRam

sana sa...

Hej och tack för alla fina kommentera!! Mitt namn är inte Sana ;) Sana komma från min första flickas namn och hon heter Sarina faktis.

Anonym sa...

Kan du beskriva lite mer ang. Cake mjöl och Bread mjöl.
Gör du kastanjepuren själv eller är den köpt isf vart finns det att köpa jag hittar inte det i stora livsmedelsbutiker.
Jag älskar din blogg, du gör så vackra bakverk. Du gör bakverken helt i den smak och utformning som jag vill ha det. Tack att du förgyller min vardag,

Sandra Drömkaka sa...

Mmm, såg jättegott ut och som du säger den påmnner om vinter på något sätt :)