En härligt franskt bakverk som gör din fika blir lyxigt!
Happy time with Saffron Croissant!Jag funderar på att baka en Lussekatter som alla andra har bakat just nu men jag kommer inte fram till de hehe eftersom mitt hjärta är stoppa till den här Croissant. Det är ju inte min första Croissant baka men jag vet inte exakt hur många gången bakar jag Croissant men den här gången är min första Croissant som bakar med den dyraste ingrediens….Saffron.
Jag har gjort Croissant med många olika recept och jag tycker att det är mycket roligt att kan baka Croissant själv hemma. Ibland jag lyckas jag med det här franskt bröd men ibland lyckas jag inte haha kanske det beror på temperatur av båda deg och butter block (kalt smör).
Nu får jag ett bra recept att göra Croissant från min thailändska kompis. När jag ser hennes Croissant för första gång blir jag kliar i mina händer. Hon berättar att det här receptet kommer från en väldigt känd chef från USA…..Joanne Chang är en chef som ärgar Flourbakery.
Jag har gjort en saffran Croissant. Jag läggar i en påse saffran i deg då mina Croissanter blir ett fint guld färg som dofta ljuvlig och smaka riktigt härligt som jag önskar. Det passar riktigt perfekt med Jul bakar som dofta med en traditionell jul kryddor.
Den här Croissant smakar riktigt gott, buttery, flaky, lite söt och dofta riktigt gott och härligt!
Saffran Croissant.Recept från Tiny bakery och original recept från Chef Joanne Chang.
260 g mjölk i rumstemperatur.
2 tsk jäst.
415 g vetemjöl.
1 tsk salt
50 g störsocker.
28 g mjukt smör.
1 påse saffran.
228 g Kallt smör (buttert block)
1 ägg till pensling.
Dag 1
1. Rör ner saffran i mjölken.
2. Lös upp jästen i mjölkblandningen i bunke sedan häll mjöl, socker salt och smör i bunken och arbeta till en smidig deg ca 3-5 minuter.
3. Forma degen till en boll och platta de lite sedan lägga degen i en lätt oljad plastlåda och täck med plastfilm eller lock och låt jäsa ca 6-12 timmar i kylskåp.
4. Banka ut smöret på smörpapper med en kavel till en tjock platta och lämna de i kylskåpet.( Smöret ska ha samma konsistens och temperatur som degen, för att undvika skiktning av smör och deg. )
Dag 2
1. Skär ett kor i degen, vik ut flikarna och kavla degen till ½ cm tjocklek.
2. Placera smöret i mitten på den utkavlade degen och vik flikarna över smöret så att det täcks.
3. Kavla degen på väl mjölat bakbord till 70*40 cm. Borsta bortöverflödigt mjöl.
Vik sedan degen i 3 delar (i ett treslag) och täck deg med plastfilm sedan låt vila i kylen 1 ½ timmar. Upprepa denna procedur två gånger.
4. Kavla degen på väl mjölat bakbord till 70*40 cm igen och borsta bortöverflödigt mjöl.
5. Vik sedan degen i 4 delar och täck deg med plastfilm och låt vila i kylen 4- 16 timmar (inte över)
6. Kavla ut degen ca 2,5 mm och skär ut 12 trekanter, skär ett snitt i kortsidan av trekanten ca 2 cm sedan fyllda med mandel krämen och rulla ihop till gifflar och göra likadant med de andra trianglarna.
7. Sätt ugnen 175 grader
8. Låt de jäsa ca 1 ½ - 2 timmar sedan pensla med lätt uppvispat ägg inifrån och ut.
9. Grädda ca 15 – 18 minuter.
Almond cream.
30 g smör, i rumstemperatur.
20 g florsocker.
30 g mandelmjöl
20 g ägg.
40 gram vaniljkräm
1 / 8 tsk salt
1 tsk äkta vaniljpulver
Vispa smör med florsocker fluffig, tillsätt ägg, salt och vaniljpulver.
Rör ner mandelmjöl, häll sedan vaniljkrämen och blanda väl.
Bon appetit !!
Sana made by love...
23 kommentarer:
Oj, gud vad fint du fått till dem! Ser helt ljuvligt goda ut.
Baka Croissant hemma måste jag prova! Det är ju det perfekta frukostbrödet enligt mig :)
Oj så fina dina croissants ser ut, de är ju helt perfekta! Själv har jag tänkt att det kanske är svårt att baka croissants så har aldrig gjort det, de är ju goda. :-) Och de är säkert extra goda med saffran i! :-)
åhhhh sååå fina :)
Hej Filippa...
tack så mycket ;) de är ju riktigt gott och smaka riktigt ljuvligt!
Hej Katja...
Croissant är riktigt perfekt frukostbrödet men det tog bara lite tid att göra de fast du fick en riktigt härligt bröd istället hehe det bra va!
Hej Tove...
Du måste göra det tycker jag hehe eftersom du kan göra fina tårta så blir det tur för att baka Croissant, först tänker jag att det är jätte svårt att göra men när jag öva många gången blir jag älskar att baka de! hej ja på dig ;p
Hej Stina...
tack så mycket ;) ska du inte prova! hehe
Vilken bra idé! Och fina! såna vill jag också göra! :))
de ser verkligen jättegoda ut! superfina! mums! :)
Så tokgott det ser ut, har aldrig gjort sådana själv
Hej Sandra...
tack så mycket ;) du komma att gillar de säkert hehe!
Hej Annica...
tack såmycket ;)
Hej Linda...
tack så mycket ;) Nu der dags att baka själv hemma eller hur! inte svårt allt tror på mig.
Oj vad gott det ser ut. Har aldrig ätit croissant med saffran men det låter alldeles ljuvligt men om jag vågar mig på att baka det själv det vet jag inte;) Du är så duktig!!
Riktigt fina blev dom. Vi brukar köra med croissanter på rulle, sån man köper i affären och bakar av i egen ugn. Dom blir faktiskt riktigt goda, men förmodligen inte lika goda som dessa.
Riktigt fina, det är inte helt lätt att göra Croissanter men du har lyckats jättebra. Tjusiga.
Hej Kaksmulan...
Det får du gärna prova! de är roligt och lite spännander tycker jag, medan du grädda de du ska få en riktigt ljuvligt daft av saffran också ;)
Hej Anki...
tack så mycket ;) Croissant med saffran är riktigt gott och ljuvligt smak och passar på med Jul-säsong!
Hej Pehrnilla...
prova göra själv tror på mig ;9 inte så svårt allt tycker jag! och de är väldigt roligt också ;)
Men så fina!!
De ser ju helt perfekta ut!!
De här måste jag testa att jag göra. Jag gillar ju både croissanter och saffran så det här är en perfekt kombination.
Oj oj, det där kan ju bara inte vara annat än alldeles underbart gott!! Älskar både crossianter och saffran, mums! Vill ha en sådan nu på stört!!
Jag stämmer in i Bakfnatt-Hannas kommentar :-)
Vilket trevligt alternativ till "våra" saffransbullar.
Hej Annelie...
vad roligt att du vill prova ;) de två är ju riktigt bra kombination!!
Hej Hanna...
tack så mycket ;) de är riktigt underbart! jag är lyckas med den här gången att prova göra och jag ska göra de igen hehe
Hej Erka perka...
tack så mycket ;)
Hej Remsan...
tack så mycket ;) de är ju riktigt
bra alternativ om man vill inte baka saffran bullar hehe.
Ser ju hur goda ut som helst. Har gjort egna croissanter ett par ggr men tycker det är så svårt att kavla in smöret. Har nu lärt mig att man måste kyla degen mellan smörinkavlingarna så det ska jag testa nästa gång.
Och då blir det dom här :-)
Hej Linda...
det inte så svårt om man vet hur man ska göra eller hur! prova igen ;) den här recept är väldigt lätt att jobba med så heja på dig....
Så snygga ochså guda. Har verkligen lust att prova göra dem själv.
Du får allt du gör att se så perfekt ut!
Jag älskar dina Croissants =)
Och det där teét du har på bild, den är helt oslagbar, min favvo faktiskt.
Sv; Jag tycker att cupcakes blir saftigare och mer som en liten tårta med fyllning, så jag fyller dem jämt =)
Kram på dig
Vad spännande med saffran i, de ser jättefina och goda ut. Nu till jul skulle jag kunna äta hur mycket saker med saffran i som helst. :-)
Skicka en kommentar