tisdag 16 februari 2010

¤¤ Orange sponge cake ¤¤ du you want a piece of my cake


Det är mycket svårt att förklara hur mycket god de är!! För att det är en av min favorit tårta som jag bakade alltid när hade jag någonting special. Föra veckan hade vi en special dag på söndag så jag bakade den tårtan för min älskling och min mana barn alla var glad *_* och älskade min tårta ;)


Den tårtan är mycket känd & populär i Thailand. Alla älskar den tårtan när äter man för första gång man kan känna smak och doft av apelsin i munnen, det är söt, lite sur och jätte mycket gott heheh och man kan dekorera som man vill!!

Orange sponge cake

Vetemjöl special 100 gram.
80 gram strösocker.
40 g apelsinjuice.
mjölk 40 gram.
80 g smör.
1 / 4 tsk Salt.
Bakpulver 1 tsk.
10 SP gram. (det ok om har man inte)
Orange essens 1 / 2 tsk.
3 ägg
.
Gör såhär

* Varm ung till 170 grader
* Smälta smör med orange essens låt de svalna
* Blanda mjöl bakpulver och sila 2 gången.
* I stora skål, blanda alla ingrediens (salt, socker, ägg, mjölk, apelsinjuice och mjöl ) med elvisp i låg speed 1 minuter sen byter till högt speed 12 minuter tills smeten är mycket fluffig medan vispa måste skrapa på sidan av skålen också och sänka till låg speed igen
* Medan vispa smet häll i smälta smör 1 msk i taget till slut och fortsätta vispa i 2 minuter sen byter till högt speed och vispa 20 second
* skrapa på kanten av skålen och vänd ihop smeten och häll smeten i bakform som har bak papper inne.
* grädda i ca 50-55 minuter, ta ut från bakform och låt svalna på galler 2 minuter.
* Skär bottnen i 3 delar..

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Apelsin sås

Apelsinjuice 300 g
Apelsin concentrate 70 g
strösocker. 120 g
potatismjöl 25 g
smör 20 g

- dela lite Apelsinjuice och blanda med potatismjöl
- koka Apelsinjuice, strösocker låt de puttra 1 minuter och häll i
potatismjöl blandningen och kokade en liten ston till såsen blev tjocknat.
- tar ut från spisen och häll i smör och röra såsen lite gran.


*********************************************************

Pensling & Fyllning

Dela tårtbottnen i tre jämna skivor.
Spritsa alla tre tårtbottnen med apelsin sås
Garnering med clementin i sirap och mörk choklad

**Recept hämtade jag från Baked by PonG



สูตรสปันจ์ส้ม

แป้งเค้ก 100 กรัม
น้ำตาลป่น 80 กรัม
น้ำ 40 กรัม
นมข้นจืด 40 กรัม
เนยสด 80 กรัม
เกลือ 1/4 ช้อนชา
ผงฟู 1 ช้อนชา
เอสพี 10 กรัม
กลิ่นส้ม 1/2 ช้อนชา
ไข่ไก่เอบร์ 0 3 ฟอง

วิธีทำ

วอร์มเตาอบไฟบน-ล่าง 175 องศา เตรียมพิมพ์ขนาด 8 นิ้วครึ่ง 1 พิมพ์ ปูกระดาษไข ไม่ต้องทาไขมัน
1. ร่อนแป้ง ผงฟูเข้าด้วยกันพักไว้
2. น้ำตาล+เกลือ ไข่ น้ำ นมข้นจืด แป้งที่ร่อนแล้ว เทรวมกัน แล้วตีด้วยความเร็วต่ำ 1 นาที
3. ป้ายเอสพีที่หัวตีตะกร้อ ตีด้วยความเร็วสูงสุด 12 นาที ปาดอ่างเป็นระยะ ๆ
4. เมื่อครบ 12 นาที ลดความเร็วต่ำตีต่อ 1 นาที ใส่เนยละลายอุ่น ๆ ผสมกลิ่นส้ม ตีต่อความเร็วต่ำอีก 2 นาที และเปลี่ยนเป็นตีความเร็วสูง 20 วินาที ปิดเครื่อง
5. ใช้พายปาดอ่างให้ส่วนผสมเข้ากันอีกที เทลงพิมพ์ 3 ปอนด์ นำเข้าอบประมาณ 37-39 นาที หรือจนสุก
6. วางเค้กบนตะแกรงประมาณ 2 นาที สังเกตขอบเค้กร่อนออกจากพิมพ์ใช้มีดปลายแหลมแซะขอบพิมพ์โดยรอบ คว่ำเค้กบนตะแกรง ยกพิมพ์ออก พักเค้กบนตะแกรงให้เย็นสนิท

ส่วนผสมซอสส้ม

น้ำ 200 กรัม
น้ำส้มสายน้ำผึ้งคั้นสด 100 กรัม
น้ำส้มซันควิกแมนดาริน 70 กรัม
น้ำตาลทราย 120 กรัม (ไม่ชอบหวานลดได้น่ะค่ะ )
แป้งโมดิฟายสตาร์ด (แป้งกวนไส้ตราดาว) 25 กรัม
เนยสดอ่อนตัว 20 กรัม
สีส้มเล็กน้อย

วิธีทำ

1. แบ่งน้ำผสมกับแป้งกวนไส้ คนให้เข้ากันพักไว้
2. ผสม น้ำ น้ำส้มคั้น น้ำตาลทราย สีส้มคนให้เข้ากัน ตั้งไฟอ่อนคนให้น้ำตาลละลายพอเดือดเล็กน้อย ใส่แป้งกวนไส้ข้อ 1 คนผสมให้เข้ากัน
3. ลดไฟอ่อน กวนไปเรื่อย ๆ จนแป้งข้นใส เหนียวนิด ๆ ใช้ตะกร้อลากเป็นรอยตะกร้อก็ใช้ได้แล้วค่ะ ปิดไฟใส่เนย คนให้เข้ากันนำไปสอดไส้และราดบนหน้าเค้ก

##ต้องเซฟสูตรเก็บไว้ เพราะรักมากๆกะเค้กส้ม เชิดหน้า ชูตา ทุกครั้งที่ทำ อิอิ##



Vill du smaka en bit av min tårta ;)

11 kommentarer:

Anonym sa...

พอดีเลย ใกล้ถึงวันเกิดฉันพอดี

แกกลับมาทำเค้กวันเกิดให้หน่อยซิ

อยากกินเค้กส้มพอดีเลย

Anonym sa...

det ser jätterbra ut. kan jag få en bit imorgon?? jag är så hungrig efter jag sa din baka.
kram!!!

jin

Hanna - Bakfnatt sa...

Fint som alltid =)

Rayrai sa...

อื้อหือ สวยจังค่ะ เรไรไม่เคยทำได้สูงขนาดนี้เลยค่ะ

Anonym sa...

อ่าหย่า,,,,,อยากกินอ่ะ สีสวยน่ากินมากๆๆๆ

มินี

Linda sa...

Den här ser såå god ut! Älskar apelsin :-) Snacka om perfekt tårtbit med!

Anonym sa...

looks nice tastes heavenly!!! :) i am just glad i get to try it.. haha thanks to you kaaaaa... <3 -fai :)

Karin sa...

Vilken jättefin tårta och vilken fin blogg du har.

Tack för fina ord inne hos mig.

Trevlig helg!

Tulipan´s bakverk sa...

Men oj vad mumsigt god den såg ut. Och titta. Recept på svenska åxå.. det tackar vi för ;)
Du gör så himla goda bakelser och kakor :)

Kram Stina

Tove sa...

Vilken jättevacker tårta, den ser helt perfekt ut!

Sandra sa...

åh! superfin!!!