Långpannekaka med härlig smak av apelsin.
Kaka som smaka apelsin är ju min favorit kaka. Jag bakar kaka med apelsin smak väldigt ofta. Jag gillar de fräsch smak av apelsin i kaka, särskilt arom av apelsin essens som sprida sig i min kaka de gör mig riktigt lycklig när jag äter de!Jag har visat två olika set av min apelsin kaka. Först börjar jag med Orange sponge cake med apelsin sås, andra gången bakar jag Marmorerad Apelsin rulltårta och den här gången bakar jag Apelsin kaka i långpanna.Alla tre kakor som jag har bakat använder jag Sponge cake bottnen recept eftersom de ger mig en riktigt härligt mjuk och saftigt bottnen i resultat. Jag är en riktigt sponge cake fan hehe och jag använde alltid SP (spongecake stabliser) i min tårtbottnen. Jag tror att många vet inte om SP och vet inte hur kan man köpa eller hitta SP här i Sverige.
SP is an cake emulsifier, often used in Asian cake recipes. In my experience, when it is used in mixing and beating with other cake ingredients like flour and eggs,.. etc, it helps the mixture to be more fluffy and thick, thus the end result of the cake will turn out to be more spongy and soft in texture.
För den här gången väljer jag att baka min kaka i långpanna. Det blir lätt och snabba tycker jag. När jag baka min kaka färdigt kom mina flickor (båda Sarina och Frida) direkt i köket för att smaka min kaka och de två gillar min kaka väldigt mycket. Jag göra apelsin sås till min kaka också och jag dekorera med apelsin skiva på mina kakor.
Det blir ett härligt fika på mig och mina barn. Mina barn älskar att äta den här kakan. De är väldigt gott med apelsin smak, fräsch med apelsin skiva och lite syra av apelsin sås så blir det riktigt underbart kaka tycker jag.
Orange Cake med apelsin sås i långpanna.
Original recept hämtar jag från J-nap.9 st ägg
230 g strösocker
20 g SP (spongecake stabliser)
230 g cake mjöl
1 tsk bakpulver
40 g apelsinjuice.
80 g smör
100 g apelsin koncentrerad dryck
- Varm ung till 170 grader
- Smälta smör låt de svalna
- Blanda mjöl bakpulver och sila 2 gången.
- I stora skål, blanda alla ingrediens (salt, socker, apelsin koncentrerad, apelsinjuice, ägg, SP och mjöl ) vispa med elvisp i låg speed 1 minuter sen byter till högt speed 12 minuter tills smeten är mycket fluffig medan vispa måste skrapa på sidan av skålen också och sänka till låg speed igen
- Medan vispa smet häll i smälta smör 1 msk i taget till slut och fortsätta vispa i 2 minuter sen byter till högt speed och vispa 20 second
- Grädda i ca 10-12 minuter och stjälp upp tårtan på bakplåtspapper.
- Dra bort pappret som kakan gräddats på och häll sedan apelsin sås på kakan
Apelsinjuice 300 g
Apelsin concentrate 70 g
strösocker. 120 g
potatismjöl 25 g
smör 20 g
- dela lite Apelsinjuice och blanda med potatismjöl
- koka Apelsinjuice, strösocker låt de puttra 1 minuter och häll i
potatismjöl blandningen och kokade en liten gran till såsen blev tjocknat.
- tar ut från spisen och häll i smör och röra såsen lite gran och häll sedan på kakan.
Umm...jätte gott med apelsin !
Sana made ny love...
19 kommentarer:
Ser härligt ut på bilderna! Gott med apelsin och perfekt nu när de är i säsong och som godast.
What a delicious cake!
I really love orange:)
Det där såg otroligt gott ut. Härliga bilder som vanligt och goda recept.
Du är så härligt annorlunda varie gång. Och din lila model är så fin!
Hej Cecilia...
tack så mycket ;) kakan är ju hur gott som helt hehe fräsch med apelsin smak faktisk.
Hej Cafe Pepela...
thank you so much! orange is a very nice fruit!
Hej Erika...
tack så mycket ;) vad gulligt du är!
Hej Marina...
tack så mycket ;) Du är alltid snäll!
Vilken underbar färg det blev på såsen, känns härligt somrigt.
Oj, vad fin! Och fräsch, god och färgglad! Precis vad som behövs nu i mörka vintertider.
oj vad gott det ser ut! Friskt och fräscht med apelsin! Mums!
Vilken härlig kaka, älskar apelsin, måste testa att göra en sponge kaka om jag bara kan hitta sponge cake stabliser
Vilka proffsiga kakbitar! De är så fina att de skulle kunna vara köpta på ett bageri! :-) Fast säkert hundra gånger godare än bageriets! :-)
Mums! Det ser jättegott ut :))) Så fräscht med apelsin!
Hei! Kaken så fantastisk god ut og jeg kunne tenke meg å lage den. Kan man erstatte SP med noe annet? Vil det virke med Cream of Tartar? Hvor mye CT skal jeg bruke i forhold til mengden SP?
Hur mycket SP skulle du ta till en sockerkaka som bara består av 2 ägg, 3 dl socker, 3 dl mjöl, 50 g smör och 1,5 dl mjölk? Jag har sett att man normalt verkar använda 3-5 % SP med avseende på mängden mjöl.
Staffan
Thailand
Mmmm ser ut som ett konstverk. :)
Hej Anne...
Sp jobba inte samma med cream of tarta så man kan inte använde i den här receptet! om du vill gärna baka sponge tårbottnen jag har anna recept som inte använde Sp ;) du får gärna prova de!
http://sana-madebylove.blogspot.com/2010/05/fira-mors-dag-med-mini-boston-cream.html
Hej Staffan...
Om 4 st ägg använde jag 10 g så du ska använde 5 g för 2 st. ägg tycker jag ;)
som den här rulltårta använd jag 4 st ägg och 10g sp bara
http://sana-madebylove.blogspot.com/2011/01/blueberry-cream-rollmumsig-blabar.html
Den där ser helt underbart god ut! Längtar genast till sommaren :)
จากเมืองไทยนะคะ เค้กน่ารักมากๆ คิดว่าต้องทำเค้กหน้าตาแบบนี้ในเร็ววันนี้แน่นอนค่ะ
Thank you for sharing us!
Hej Marsipan Freak...
tack så mycket ;) det gör jag också hehe. Längtar genast till sommaren
หวัดดีคะคุณ Kajib...
อยากให้ลองทำคะ อร่อย สดชื่นและก็น่ารักคะ ชิ้นเล็กๆไม่อ้วนมาก.
Guud vilken fin och enkel kaka! Jag är också ett stort fan av apelsin, allra helst ihop med choklad! :)
Skicka en kommentar