måndag 9 augusti 2010

Cha La La Let’s bake Challah!!


Det var min förta gång som jag bakade detta bröd. Jag vet inte mycket om historia av brödet men jag tyckte att de var fina och se riktigt gott med vallmofrö på då bakade jag de.




Challah är ett vitt luftigt bröd liknande svensk långfranska men med tillsats av ägg och garnerad med vallmo. Den är förebild för bergis (barkis) som är en svensk variant skapat av judarna i Sverige under Gustav III:s tid. Från här




Jag valde Traditional challah recept som jag hämtade från här. Det gick helt perfekt!! Brödet är väldigt gött och jätte vackert med sina flätor.




När jag tar mitt bröd ut från ugnen kom min lilla pojke hjälpa till att äta pärlor socker som stor på mitt bröd.




Han tyckte att det roligt och han var min första kund som fick smakade brödet.
Traditional challah


Starter

Vetemjöl......100 g
Ljummet vatten...........70 ml.
Jäst....2 g
Salt.........3 g
Storsocker........7 g









Dough

Vetemjöl........280-300 g
Mjölk..........50 ml.
Ägg..............1 st
Äggulor.............3 st
Jäst......3 g
Storsocker.........60 g
Smör....... 50 g
Salt...........2 g
starter


Pensling:
1 äggula
2 msk mjölk
sesamfrö / vallmofrö


Dag 1.
Göra starter : Blanda det ljumna vattnet, salt och socker tillsammans med jästen och mjölet och ställ den i kylskåp övernatt.
Dag 2.

  • Blanda mjölken med ägg och äggulor.
  • Blanda mjöl tillsammans med storsocker, jäst och salt.
  • Rör ner mjölkblandningen sedan tillsätt starter deg och arbeta degen blir en tunn elastisk film former .
  • Täck med handduk och låt jäsa 1,5 - 2 timme.
  • Ta upp degen på bakbordet och knåda den mjuk och smidig.
  • Dela den i 8 bitar och runddriv bitarna till runda bullar. Knåda degen på lätt mjölat underlag. Rulla ut längder, fläta ihop dem i femflätor och treflätor.
  • Lägg den femflätan på en plåt och trycka ner på mitten sedan lägg den treflätan på.
  • Vispa upp ägget i en koppa och pensla bröden och täck med handduk och låt jäsa ytterligare 1 – 2 timme.
  • Värm samtidigt ugnen till 175°.
  • Pensla bröden med Uppvispat ägg och stör över med sesamfrön.
  • Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.


Bon appetit !!

11 kommentarer:

Linnea sa...

Det där brödet ser verkligen gott ut, hembakat bröd är ju bland det smarrigaste som finns! :)
/Linnéa

Ida - Chokladsockerkaka sa...

Ser jättegott ut! Det är roligt att du berättar lite om brödet också!

Tina N sa...

Tur att det var gott med tanke på allt jobbet! :)

Erika - Bakglädje sa...

Det ser ut som ett jättegott bröd. Vackert när det är flätat.

Cupcakesfluffan sa...

Ser så gott ut, detta bröd måste jag testa, så snyggt när det är flätat, sparar genast receptet

Remsan sa...

Vilket vackert bröd. Ser väldigt fluffigt ut.

Sabina sa...

Det ser riktigt gott ut!

sana sa...

Hej Linnea...
tack så mycket!! hem bakat bröd är alltid gott ;=)

Hej Ida...
hehe ;=) tack så mycket.

Hej Tina...
det inte så jobig heheh, innan du sova lägga all ingrediens ocl låt de i kylskåp och när du har tid tar de ut och arbetar .

Hej Erika...
jo..de är gott och riktigt luftigt så gott med te eller kaffe på morgon ;=)

Hej Linda...
tack så mycket ;=) jag tror att du kommer att baka de *ler*

Hej Remsan...
ja det är det ;=)tack så mycket.

Hej Sabina...
tack så mycket ;=)

Tulipan´s bakverk sa...

Hej igen gumman! Guuuuud vad mycket gott du har bakat sedan sist jag var inne hos dig ;)
och lika ljuvligt vackra bilder som vanligt :)

Kraaaam Stina

Yasemin sa...

Vilka fina Sana. Den blev riktigt fin med fläta.

Baktakt sa...

Snyggt flätat! Vilka fina färger och brödet ser så mjukt, fluffigt och gott ut. Det är skillnad från våra "fula" surdegar :)