söndag 29 augusti 2010

Financier le Bleuets....A tuch of French med Blåbär Financier !!

Små & söta kakor med smaka av blåbär!

Jag bakar denna kaka till Augustis månads tema där på matfeed och jag väljer Blåbär Financier för mitt bidrag.


Blåbär är en av mina favoriter bär som jag älskar mycket att äta. Det är gott och nyttigt när jag köpa blåbär från torget bruka jag äta upp innan jag bakar kaka hihi så jag måste köpa nya igen!!

För två veckor sedan köpte jag två olika silikonformer till mini muffin. Jag tycker att de är så söta och lätta att använde. De röda formarna köpte jag från S & P (salt & pepper) i Nova Lund och de blåa köpte jag från Åhléns och de två passar riktigt perfekt till mina lilla Blåbär Financier.


Jag gillar den här kakan och de smakar riktigt ljuvliga. Kakorna är gjorde av mandel mjöl, äggvitor (som stor i mitt kylskåp länge) socker, citronskal och brunt smör och toppa med bär t.ex. hallon eller blåbär.
Vem som har massa äggvita kvar i kylskåp det passar på att prova baka de. Man kan använda båda färsk eller fryst bär och man kan ju använda pistagenötter eller hazelnötter istället för mandel men om man vill smakar original Financier alltså använda bara mandel såklart.


Brynt smör är en viktig ingrediens som gör min kaka blir goda och dofta riktigt ljuvligt. Medan jag kokar smör till smöret blir brynt, dofta av mjölk som börja mörka och de blev bruna i slut sprida hela min lägenhet och det lukta riktigt nötaktig.

Recept för den här kakan tog jag från häroch hon har en riktigt fint blog, fina recept och härliga bilderna för hennes bakverk.

Financier le Bleuets.
(Blåbär Financier).

120g äggvita
125 g socker
En halv citronskal
30g vetemjöl
80g mandel mjöl
150 g smör

  • Skär smöret i stora bitar och koka i en liten kastrull på medellång värme tills den börjar skum och mörka partiklar börjar bildas på botten av pannan. Det kommer att lukta nötaktig. Ta bort och sila smöret och låt det svalna.
  • Vispa de fem första ingredienserna i en skål. Häll försiktigt den brynt smör och vispa till en jämn smet. Låt smeten vila i kylskåp över natten.
  • Värm ugnen till 375 ° F/185 ° C. Häll smeten i en spritspåse och spritsa i silikonformar till nästan full, toppa med antingen hallon eller blåbär och grädda i ca 10 minuter eller tills gyllene.
Bon appetit !!

10 kommentarer:

Ida - Chokladsockerkaka sa...

Vad underbart goda dessa kakor låter och ser ut! Blåbär är aldrig fel!

Sandra sa...

Blåbär är alltid en favorit! Finfint!

Tulipan´s bakverk sa...

Men ojjj vilka söta och goda kakor du gjort. Ser riktigt mumsiga ut. Blåbär är en stor favorit.. den tröttnar man aldrig på ;)

Anonym sa...

Helt underbar bilder Sana! Du är så himla duktig på att ta vackra konstnärliga bilder! =)

Matpolisen sa...

Vilken trevlig liten blogg du har. Den ska jag följa.

Tove sa...

Så fint du har bakat igen, och verkar gott också! Härliga bilder, som alltid. :)

Cupcakesfluffan sa...

Vad gott det ser ut, blåbär är himla gott i kakor

Annica - annicake sa...

Åh, vilka fina kakor!!
man blir alltid så glad när man tittar in på din blogg med fantastiska bakverk och underbara bilder!!

Erika - Bakglädje sa...

Vilka fina kakor, de ser jättegoda ut. Blåbär är ju jättegott. Och jättefina bilder.

Cecilia sa...

Blåbär är supergott! Och nyttigt också :) Fast kanske inte som bakverk hihi ;) Men de här ser ju så goda ut att de är svåra att motstå!