tisdag 24 augusti 2010

Månadens sötsak: Rose-Water Madeleines.

Ljuvliga små kaka med doftar av Rose.


Varje gång när jag spenderar min tid i köket med mina bakverk blir jag mycket glad speciell när dofta av min kaka som jag bakar sprider sig hela min lägenhet så det gör mig mycket glädje.


Denna kaka är mitt bidrag till Månadens sötsak hos Tea Sötsak. För den här månaden blir UTFLYKT!! Så jag tänker att när jag ska bakar någonting för min utflykt man måste göra små kakor som är goda och lätt att tar med mig då blir lite kaka som har fin namne ’’ Madeleines’’.


Inspiration till kakan fick jag från Marthastewartweddings.

Madeleines, miniature French sponge cakes, are made in special scallop-shell-shaped pans. These are enhanced with rose water and sprinkled with pale-pink sugar.


Madeleines stor i min bak listan jätte länge eftersom jag inte har Madeleines form. När jag var i Lidl för några månader sedan hittade jag Madeleines form med kostar bara 19 kr:- det jätte billigt eller hur? Så jag köpte den direkt hihi man behövde inte tänkte mycket .


Jag väljer denna kaka eftersom jag gillar namnen och ingrediens som finns i kakan t.ex. rosa socker, ros-vatten och cream cheese som gör mina kaka blir mer goda och ser lite annorlunda ut från annan recept.


Det här receptet tog jag från Bake with heratoch några få ändringar.
Petite madeleine .
Ingrediens
Ägg 1 st.
Äggula 1 st.
Störsocker 50 g
Vetemjöl 60 g
Bakpulver 2 g
Salt 2 g
Smör 70 g
Cream cheese 50 g
Vaniljsocker 1/2 tsk.



  • Smälta smör och låt de svalna.
  • Sila mjöl, bakpulver, och salt ställ åt sidan.
  • Vispa ägg och socker tills vitt och riktigt pösig sedan häll i Cream cheese och blanda väl.
  • Rör ner mjölblandningen och varsamt samman ingredienserna till en jämn smet.
  • Låt smeten stå kallt ca 2 timmar i kylskåp.
  • Sätt ugnen på 175°. Smörj madeleine formen med smör och Pudra dem med mjöl. Fördela smeten till 3/4 i plåtens urgröpningar.
  • Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakorna stå kvar några minuter i plåten innan de försiktigt lossas och får svalna på galler.



Rosa socker.

½ dl strösocker
Rosa pastafärg.

Blanda sockret med pastafärg till sockret blir rosa färg.






Rosvatten sirap.

125 ml vatten
100 g strösocker
1 msk Rosvatten

Koka up vatten med sockret i liten kastrull. Låt koka upp på medellång värme. Låt de puttra 2-3 minuter. Låt de kallt sedan häll i rosvatten och ställ åt sidan.
Använda pensel pensla ros sirap på kanten av kaka och doppa i rosa socker och repetera varje kakorna. Madeleines är mer goda om man servera 1 eller 2 dagar efter bakat.


Bon appetit !!

20 kommentarer:

Emma Rosengren sa...

Ser så gott ut!!! :-)

Hanna - Bakfnatt sa...

Så fina de är Sana!

dailydelicious sa...

Very cute ka!

Cecilia sa...

Så fina de blev! Jag har länge velat göra Madeleines, men inte haft tillfälle. Det får jag nog ta mig :)

Idas Söta sa...

Jättesöta kakor! Jag har en madeleineform som jag aldrig använt, kanske skulle ta och prova den snart :)

Erika - Bakglädje sa...

Oj, vad vackra de blev med det rosa sockret på. Jag har aldrig smakat denna kaka, men hört talas om den. Nu vet jag att jag kan hitta receptet hos dig om jag får tag i en form.

Remsan sa...

Vilka jättesöta kakor! Dina bilder är också så fina.

Helena sa...

Vilka vackra små kakor! De där formarna gör ju susen, kakorna ser ut som vackra snäckor.

Cupcakesfluffan sa...

Vad gott det låter, får ta och köpa mig en Madeleinesform så jag kan testa att göra de kakorna, får hålla utkik på LIDL om de får in de igen

Tulipan´s bakverk sa...

Så underbart söta gumman :) och vad goda dom låter :) vilken härlig form... var kan man köpa sådana?

kram min vän!

Tina N sa...

Så fina och kul att du har satt din egen touch på dem! :D

charlotta sa...

oj,vilka fina kakor!

jag måste fråga - på thairestaurangerna här i USA serverar de något som kallas för thai iced tea. vet du om man kan få tag på det teet i sverige? det är så hiiiiimla gott!!

sana sa...

Hej Stök i köket...
tack så mycket;=)

Hej Hanna...
tack så mycket ;=)

Hej k'pook...
thanks a lot ka'

Haj Cecilia...
det får du absålut göra eftersom det lätt och gott hihi ;d

Hej Ida...
det finns massa spännande recept på menna kaka för att prova eller det kan du tog minna hihi.

Hej Erika...
Om du inte har formen det kan du göra i små bakform det passa också bra hihi;=) det gott tror mig!!

sana sa...

Hej Remsan...
tack så mycket ;) va snäll du är!!

Hej Helena...
tack så mycket ;) kakorna är så gott och riktigt söt med pink sugar och de är jo fina snack till te eller kaffe break.

Hej Linda...
det är ju billigt att köpa på Lidl ;) annars det lite dyrt hihi.

Hej Stina..
Jag köpte denna formen från lidl det är ju bra och billigt hihi.

sana sa...

Hej Tina...
tack så mycket ;=)hihi

Hej charlotta ...
Thai ice te är min favorit ;d du druck te med mjölk eller utan mjölk men de är ju gott båda, jag har själv hemma för att göra min drycka och baka lite kaka från det och du kan hitta från Asein market men jag tror de har inte men det kan du fråga om Number One Tea (te market)det är absålut rekommendera ;=)

Helena Ljunggren sa...

Åh så söta! Så otroligt fina maeleines.

Milli sa...

Gud vika fina kort du tar =) Kakorna ser ju supergoda ut också ;)Kul att du delar med dig med tips och recept...

Anonym sa...

fiin blogg (:
händer ikwäll? (:

Erka Perka sa...

Varje gång jag tittar in hos dig blir jag så imponerad av både din påhittighet, dina bakverk och dina bilder.

Mor-Mia sa...

De här måste jag prova ngn dag!
Jag har en flaska rosvatten som jag inte vet vad jag ska göra med!

Tack för en inspirerande blogg!